Knud Sommer (1939-2023) – Æresmedlem af TIK

Denne side er for at ære Knud Sommer – æresmedlem af TIK

Knud Sommer var formand for TIK i perioden 1980 – 1984. Knud blev æresmedlem af TIK i 1985. Knud var endvidere formand for bestyrelsen i Taastrup Idræts Center i flere perioder.

Ved Knuds død i november 2023 skrev Marlene Fleischer mindeord for Knud.

Knud Sommer blev født i Gl. Harløse den 18. december 1939. Han kom til Taastrup i 1962, hvor han straks involverede sig i Taastrup Idræts Klub (TIK). Knuds interesser var primært håndbold, tennis og badminton. Knud og Ella mødte hinanden og blev gift i 1966.

Knuds engagement og medvirken i TIK var legendarisk. Han bidrog på alle tangenter: som idrætsudøver, organisationsmand og med ikke ubetydelig økonomisk støtte til klubben. Knud havde en dejlig måde at være med i idrætsarbejdet på. En god holdspiller, social forståelse, en altid hjælpende hånd, men uden at gå på akkord med ”vindergenet”, som fra håndboldbanen var et betydeligt drive i Knuds måde at være og udfolde sig i livet på.

I TIK blev Knud Sommer sammen med Ole Søndergård (1930-2022) to markante skikkelser, der gik godt i spænd. Sammen fik de TIK til at blomstre op gennem 70’erne og 80’erne. Faktisk blev TIK den største klub i Danmark i den periode båret frem af de to herrer. De to var visionære, kreative, dygtige forhandlere – ja og også nogle hårde hunde. Hvis ikke de havde været det, så var ambitionen ikke lykkedes. Det er kommet utroligt mange medlemmer til stor glæde.

Særligt TIK Håndbold fik Knuds opmærksomhed. Her nåede han at være spiller, ungdomstræner, ungdomsformand og formand. Der blev satset stort i 80’erne. Ambitionen var at komme i 1. division, som dengang var den højeste række i Danmark. Den sidste og afgørende kamp blev tabt, og drømmen brast. Knud fortsatte ufortrødent og var særligt dygtig til at trække sponsorater hjem til klubben.

En af satsninger var at åbne Form og Figur – et fitnesscenter på Taastrup Hovedgade. Af andre indtjeninger kan nævnes bankospil på det gamle Lipperts Hotel. Her var Knud naturligvis opråber. Servering ved diverse arrangementer i hallerne var også på opgavelisten. Det blev der mange sjove oplevelser og anekdoter ud af.

Knud blev desuden formand for hovedforeningen TIK samt formand for Taastrup Idræts Haller. Knud blev udnævnt som æresmedlem i TIK i 1985. Vi er mange, der husker Knud som drivkraft, toastmaster og sangskriver til TIK’s pokalfester. Han var en rigtig sangpoet og skrev også sange til firmafester, Rotary og private sammenkomster.

Det frivillige foreningsliv gav livslange venskaber for Knud og Ella – blandt andet i ”Sy og strik”, som vennegruppen kaldte sig. Det blev til mange gode oplevelser og rejser bl.a. til La Santa. ”Sy og strik” er naturligt blevet mindre med årene, men vennerne mødes stadig til frokost hver måned.

Knud var udover sporten også aktiv i madklub, kortklub og litteraturklub, ligesom Rotary fyldte i Knuds liv fra 1985. Her blev Knud udnævnt til Poul Harris Fellow i 1997.

Knud begyndte at spille golf i Hedeland golfklub i 1998 og har sammen med Ella været meget aktive både i klubben og på banen.

Eiler Olsen fra TIK Donor overrækker gavekurv til bloddonor nr. 4500, Knud Sommer, ca 1970

I 1982 skrev Knud formandsteksten på årets TIK-platte. Trods 40 år på bagen er teksten stadig relevant og tilmed aktuel.

”Motivet for 1982 er en blomsterkrone. Bladenes forskellige størrelser passer godt på vores klub. Nogle er store – andre er små, men fælles for alle er TIK, som i midten samler afdelingerne til en stærk enhed. Lad sammenholdet blive endnu mere styrket i tiden fremover, således at TIK kan være med til at give vore medlemmer et fristed, hvor der ikke tænkes så meget på verden omkring os, men hvor venskabet, samværet og de gode timer er midtpunktet.”

Knud spillede en stor rolle i TIK’s historie. Med organisatorisk forståelse og politisk tæft arbejdede Knud også for idrætsområdet i hele Høje Taastrup Kommune. Med engagement og tydelighed var Knud ikke bare en ”fighter” for TIK, men for hele idrætslivet i kommunen.

 

Byhistorisk Samling og Arkiv i Høje-Taastrup Kommune har mange billeder fra TIK’s historie og de personer som har været med til at skabe historien. Se lokalarkivets billeder af Knud Sommer på Arkiv.dk.