Pokalfesten gennem tiderne

Aviserne som dækker Taastrup har, udover at være med til at indstifte mange af pokalerne, også beskrevet hvad som er sket ved de enkelte pokalfester og hvem som har fået pokalerne.

1969

Aktuelt har den 20. januar 1969 skrevet følgende:

Uden Eiler Olsen ingen idrætshal – TIK’ nye æresmedlem hyldet sammen med årets pokalvindere

Ved den atter i år meget vellykkede pokalfest i Tåstrup IK var der så mange pokalvindere som aldrig før. Det skyldes, at “Tåstrup Bladet og Køge Bugt”s pokal blev vundet af klubbens svømmehold, der vandt det sjællandske holdmesterskab foran Roskilde med et hold bestående af 30 deltagere, hvoraf den ældste var 36 og den yngste kun 12 år. Svømmerne fik overrakt pokalen af Sven Erik Hansen fra badmintonholdet, der vandt pokalen i fjor.

“Dagbladet”s ungdomspokal blev vundet af håndbold drengeholdet, som i 1968 blev vinder af amtets SM og nummer tre både indendørs og udendørs i SHFs turneringer. Holdet trænes af 1. holdets populære anfører Knud Sommer.

Tåstrup Avis’ pokal, der i fjor gik til atletikpigen Annelise Christensen blev ikke ligesom de to andre overrakt af de tidligere vindere, da det ikke er en vandrepokal. Årets pokalvinder blev Per Emanuel, der i … samtlige 3. div.holdets opgør … var blandt banens bedste spillere,

For første gang i mange år kunne klubben hylde et nyt æresmedlem ved den årlige fest. Det nye æresmedlem Eiler Olsen blev allerede æresmedlem på generalforsamlingen i marts, men først ved festen lørdag aften fandt den officielle overrækkelse af æresmedlems beviset sted.

Selv om Eiler Olsen er gået af som sekretær i TIK, udfører han stadig et meget stort arbejde både i Tåstrup Idrætshal og som leder af blodbankens arbejde i Tåstrup, der startede med blodtapningen af TIK’s medlemmer, men som efterhånden er blevet til tapninger af alle i Tåstrup og omegn.

Det nye æresmedlem kunne med rette føle en særlig glæde over at se et hold svømmere og et hold håndboldspillere som pokalvindere – Eiler Olsen var en af svømmeafdelingens stiftere for få år tilbage, og havde det ikke været for Eiler Olsens energiske indsats, havde Tåstrup næppe haft en idrætshal nu og heller ikke et håndbold drengehold som pokalvinder.

1988

Dagbladet skrev den 25. januar 1988 nedenstående:

En pokalfest med olympiade-stemning

500 festede på livet løs i idrætshallerne

Olympiade-stemningen var i top og temperaturen høj som på en sommerdag i Seoul. Alt var altså udtænkt i mindste detalje, da TIK lørdag var ”på vej til OL” i Taastrup Idræts Hal B, hvor årets pokalfest med 500 deltagere blev holdt. Blot manglede personerne, der skal bringe TIK til sommer-OL i Seoul, Sydkorea, men det gjorde ikke begejstringen mindre ved hovedformand Torben Ruds meddelelse om, at judo-afdelingens Tommy Mortensen allerede var udtaget, og Malene Franzens kandidatur til Rytmisk Sports Gymnastik var meget varmt. TIK er for første gang nogensinde med ved et OL.

Bag udtagelsen af Tommy Mortensen ligger en suveræn karriere, der bl.a. tæller Danmarks mesterskaber en masse, bronze ved NM og en syvendeplads ved NM. Malene Franzen har ligeledes mange, mange danske mesterskaber bag sig.

Ingen pokal

Det var imidlertid ikke nok for TIK’s formandsskab, der havde fundet andre præstationer værdige til de to idrætspokaler. Taastrup Avis’, der gives til den største idrætspræstation, tilfaldt svømmeafdelinger bedste pigehold, der 1987 rykkede i 1. division, hvor afdelingens herrehold i forvejen har sæde. De ti svømmepiger: Mette Jensen, Helle Aagaard, Helle Pedersen, Malene Mantzius, Anja Nielsen, Nina V. Hansen, Pia Høy, Lærke Linneberg, Henriette Svendsen og Christine Pedersen har desuden i 1987 sat ”bunkevis af rekorder – klubrekorder – personlige rekorder og endda sjællandske rekorder”, som det hed i indstillingen til prisen. Taastrup Nyts pokal gives ligeledes for en idrætspræstation, og her måtte det blot 17-årige bordtennis-talent Henrik Bo Pedersen på pokalskamlen for anden gang i sin idrætskarriere. Første  gang var i 1985 som deltager pa bordtennis-afdelingens 2. divisionshold. denne gang kom han i fokus alene.

Torben Rud begrundede tildelingen pa følgende måde: ”Henrik, du har allerede i en alder af 17 år deltaget pa diverse landshold gennem de sidste seks år. Dine resultater er foreløbig kulmineret i 1987 med et dobbelt juniormesterskab for hold og i herredouble ved de Nordiske Mesterskaber og et dobbelt Dansk Juniormesterskab i single og mixed double. Du har gennem disse resultater fundet dig en fast plads  på den danske senior-rangliste”.

En meget populær pokalmodtager, der i 1988 har ungdoms EM, antagelig i Verona Italien, som største opgave, foruden selvfølgelig det hjemlige problem at fa herreholdet  op i 1. division.

Årets Ungdomsleder

DAGBLADET Roskilde Tidendes ungdomsleder pokal tilfaldt i år ikke nogen ungdomsleder i gængs forstand, men til en leder, der har hovedansvaret for, at TIK’s yngste afdelingen, den 80 medlemmer store volleyball afdeling, fortsat eksisterer. Kun tre af afdelingens medlemmer er over 25 år, hvilket har gjort det meget vanskeligt at rekruttere ledere. Det problem har volleyball-afdelingen fået klaret lidt utraditionelt ved at lade samme person være såvel formand, kasserer, sekretær, ungdomsformand, træner og holdleder.  For sin store lederindsats gennem mange år fik den 27-arige Villy Rosendahl-Kaa DAGBLADETs pris, der blev fulgt af Forstædernes Banks rejselegat pa 2500 kr. En nærmere præsentation  af årets ungdomsleder andetsteds i bladet.

Æresmedlemmer

Efter en pause på fem år fik TIK atter udvidet sin stab af æresmedlemmer med to til ni.

Finn Erik Friberg har lagt et stort arbejde i TIK’s tennisafdeling siden han i 1967 med sin familie flyttede til Taastrup. Tennis-engagementet startede tilbage i 40’erne i Ryparken Tennisklub, men det er TIK, der har nydt godt at den afholdte veterans leder arbejde. Finn Erik Friberg fik i 1970 Taastrup Avis pokal med fru  Else for deres Sjællandsmesterskab i tennis. Sidste år var han med sin holdkaptajn, da afdelingens førstehold blev pokalhædret for oprykningen til 1. division, og i år var tennissportens ”grå eminence” trukket frem fra kulisserne for at blive udnævnt til æresmedlem.

Æresmedlem blev også Kai Verner Sørensen, bedre kendt som ”Kai Barber”. Hans arbejdsindsats for TIK er på afdelingsplan især kommet badmintonafdelingen til gode. Han var i bestyrelsen 1967 til 1972. hvor han især helligede sig det vanskelige job at starte en ungdomsafdeling. Siden er masser at timer gået til medlemsbladet TIK Nyt og arkivarbejdet. Han har taget tusindvis at billeder og sammensat tusindvis af scrapbogs sider, som i øvrigt kan læses pa klubbens årlige ”Nostalgi aften” i februar i klubhuset.

 

2003

Dagbladet skrev den 2. juni 2003 nedenstående:

Første kvindelige æresmedlem

Vibeke Franzen og Ove Angelo Nielsen er nye æresmedlemmer efter 100 års festen i byens gamle idrætsklub.

Taastrup Idræts Klubs officielle 100 års dag blev lørdag fejret i stor stil med en gigantfest i Taastrup Idrætshaller, hvor 600 gæster bl.a. fra kommunens tyske venskabsby Oldenburg var ved at tage pusten fra arrangørerne.

Puslespillet med at bænke de mange deltagere til spisning var tæt på at gå op, men en mindre gruppe fra veteransport måtte dog nøjes med tilskuerrollen det første kvarter, inden fejlen var fundet. Fodboldafdelingen havde bænket en del af sine deltagere forkert.

Bortset fra den lille fejl viste TIK sig endnu en gang som favorit til titlen som Danmarks bedste i disciplinen klubfest med masser af spidse lejlighedssange og underholdende indslag alt sammen styret af risteherrerne Ole Søndergaard og Knud Sommer. Sidstnævnte lagde dog ud med at sige, at det var hans sidste aften som toastmaster, nu måtte ungdommen til, hvorefter den 10 år ældre Ole Søndergaard kom på scenen.

Første kvinde

Aftenens fælles højdepunkt var udnævnelsen af to nye æresmedlemmer, så den eksklusive TIK-klub blev udvidet til 10 medlemmer, og for første gang i klubbens 100-årige historie fik en kvinde den fornemme ære.

Det drejer sig om Vibeke Franzen fra veteransport. Hun startede for 25 år siden i TIK med at bygge gymnastikafdelingen op som landets førende inden for Rytmisk Sports Gymnastik bl.a. med hendes egen datter Malene som frontfigur og mangedobbelt dansk mester og også olympisk deltager. TIK sidder fortsat på RSG-tronen, nu med Malene Larsen som regerende dansk mester.

I 1996 stoppede hun som RSG-træner og kastede sig i stedet over etableringen af veteransport, der er blevet en af TIKs helt store succeser med nu omkring 400 medlemmer.

Her er hun fortsat kaptajn, styrmand og maskinmester, men uanset ledelsesform, der vel nærmest er at betragte som oplyst enevælde, så flokkes veteranerne om hende, sagde hovedformand Erhardt Franzen i sin begrundelse for valget af hende som æresmedlem. Som efternavnet antyder bor de to på samme adresse.

Følte sig truet

Det har gennem mange år været kritiseret, at ingen kvinder var blevet udnævnt til æresmedlem, men den politik falder meget godt i tråd med kvindesituationen i TIK i øvrigt. Således skulle der gå 29 år, før man accepterede at optage kvindelige medlemmer. Det skete i 1932.

Dengang havde TIK 60 mandlige medlemmer. Åbningen for kvinder blev en solid succes. 100 meldte sig ind. Det fik mændene til i den grad at føle sig truet på magten, at man hurtigt gennemførte en vedtægtsbeslutning, der sagde, at kun to kvinder kunne sidde i bestyrelsen samtidig.

Aftenens andet nyudnævne æresmedlem blev Ove Angelo Nielsen, der for to år siden fik Dagbladets ungdomslederpris.

Han har været med i TIK siden 1946, hvor det handlede om fodbold, i 1979 kom han med i forretningsudvalget som suppleant, og det var i den forbindelse, han var med til at foreslå starten på en bue/boccia/handikapafdeling. I dag står bueafdelingen som selvstændig afdeling, der hører hjemme blandt landets tre bedste.

Ægte taastrupper

Ove Nielsen blev af Erhardt Franzen betegnet som en TIK’er og Taastrupborger med stort T og meget engageret i sit frivillige lederarbejde for de yngste bueskytter.

Ove Nielsen er en ærketaastrupper og for ham har kun TIK interesse rent medlemsmæssigt. Han blev født i 1936 på Jernbane Allé som den ældste af tre brødre. Bortset fra en kortere periode i starten af sit ægteskab har Taastrup altid været hans by. Faderen var Orla Henry Angelo Nielsen, der kom til byen i 1908. Da børnene kom til fik de som mellemnavn faderens fornavne i omvendt rækkefølge.

Det er såmænd grunden til, at jeg hedder Angelo. Hvorfra navnet i øvrigt stammer ved jeg ikke, men det har ingen speciel tilknytning til Sydeuropa, som man måske kunne tro, fortæller Ove Nielsen.

Siden sit niende år har årets ungdomsleder været medlem af TIK. Det startede i fodbold, hvor hans første trænere var Eiler Olsen og skrædderen Carl. Siden har også bordtennis og badminton samt senest veteransport haft Ove Nielsen på medlemslisten. En periode i TIKs forretningsudvalg er det også blevet til. I 1979 fik han til opgave at starte en handicapafdeling. Der blev taget kontakt til Elmar og Birgit Abrahamsen, og allerede året efter, helt præcist 28. april 1980 så handicapafdelingen dagens lys under navnet bue/boccia.

Siden er boccia kommet ind under veteransport.

To år siden

Det er to år siden TlK sidst udnævnte et æresmedlem. Dengang drejede det sig om Aage Ipsen. Klubbens øvrige syv æresmedlemmer er Ole Søndergaard, Knud Sommer, Finn Erik Friberg, Kai Sørensen, Henning Aasberg, Keld Haddock Andersen og Niels Jørgensen.

Som æresmedlem inviteres man bl.a. gratis med til klubfester i TIK. Det fik de otte gamle æresmedlemmer til i stedet at give fødselaren en rigtig papcheck på 2000 kr. til indkøb af nye møbler til klubhuset.

2009

Lokalavisen Taastrup skrev den 3. februar 2009 nedenstående:

TIK Pokalfest havde et fornemt fremmøde på 260 medlemmer, der havde en hyggelig aften i nostalgiens tegn i Taastrup Idræts Hal.

Lokalet var smukt indrettet med nostalgiske foto og diverse artikler fra lokale aviser på væggene og det var med til at give festen de helt optimale rammer. Sædvanen tro blev fanerne ført ind af Mette Klarskov, TIK Gymnastik og næstformand, Carsten Petersen, TIK Håndbold. Derefter blev de ni fremmødte æresmedlemmer hædret og de fik overrakt en erindring til minde om Pokalfesten.

Et af festens højdepunkter er uddelingerne af de tre erindringspokaler, nemlig LOKALAVISENs, Taastrup Pokal, for årets største idrætspræstation eller en ekstraordinær stor lederindsats gennem mange år, Taastrup Erhvervsforenings Pokal, for en stor aktivitet – eller afdelingsindsats samt Dagbladets Ungdomsleder Pris.

LOKALAVISENS Pokal gik meget fortjent til klubbens meget aktive hovedformand, Erhardt Franzen, der under lange klapsalver fik pokalen og medfølgende blomster overrakt af redaktør, Niels Torp, LOKALAVISEN. I øvrigt var han indstillet af TIK-Tennis. De øvrige indstillede til samme pokal var: Martin K. Laursen, TIK Bueskydning, Daniel Skaaning, TIK-Svømning, Britta Bahn, TIK-Klubhus/ Gymnastik og Louise Laursen, TIK Bueskydning. Følgende begrundelse blev givet: Erhardt Franzen hører til de ”tunge drenge” i TIK. Han kom ind i TIK som motionsgymnast og medlem af TIK-Gymnastiks bestyrelse i midten af 90erne, hvor afdelingen – efter en periodes uro i bestyrelsen – var havnet i en økonomisk og meget uholdbar situation. Senere opfordrede et bredt bagland i TIK, Erhardt Franzen til i år 2000 at lade sig opstille ved generalforsamlingen som hovedformand. Det skete i et kampvalg med den daværende hovedformand, som mange var bekymrede for, var ved at ødelægge TIK. Erhardt Franzen trak sig ud af opgøret med et solidt flertal i ryggen og senere et slagkraftigt og helt nyt forretningsudvalg. Den nyvalgte formand fik TIK på ret køl og han har siden formået at gøre TIK synlig og respekteret i vide kredse. Det ikke mindst i forhold til Høje-Taastrup Kommune, idrætslivet og erhvervs- og kulturelle organisationer og institutioner i nærområdet. I sin adfærd og måde at virke på, er Erhardt Franzen respekteret og vellidt af langt de fleste af de 3.400 medlemmer i klubben.

Taastrup Erhversforenings Pokal blev uddelt til Britta Bahn, der hører til grundstammen af personer i TIK. Der vedholdende yder en stor indsats for klubben. Det er såvel i hverdagen og til festerne, og hun er også et vældigt aktiv af klubhusets praktiske drift, og her taler vi om indkøb og udsmykning samt sørger for en ordentlig opførsel, afrydning og renholdelse. Ligesom hun også i en længere periode er meget aktiv i TFC, der er Danmarks tredjestørste fodboldklub. De øvrige indstillede foruden Britta Bahn var: Lene Lyngsie Jensen, TIK-Tennis, Alexander Skov Andersen, TIK-Svømning, TIK-Bueskydning og Erhardt Franzen, TIK Hovedafdeling.

Dagbladets Ungdomspokal gik til Karsten Weikop, TIK Bueskydning, der har gjort en imponerende indsats for afdelingen. I indstillingen hedder det blandt andet: Karsten Weikop er mangeårig leder og træner i TIK-Bueskydning. Han har været med i afdelingens bestyrelse i mange år, hvoraf de seks som formand. Han er fortsat leder/ instruktør for børnene, der deltager i sommerferie-aktiviteten ”Aktiv Sommer” i bueskydning. Ligesom han har formået af lave en af klubbens bedste hjemmesider, som altid er ”up-to date” og med mange informative oplysninger. Karsten Weikop har gennem årene også uegennyttigt udført et væld af opgaver for Dansk Bueskydnings Forbund. For øvrigt var Helle Kirud, TIK Gymnastik og Lene Lyngsie Jensen, TIK Tennis også indstillet.

Udover dette skrev Lokalavisen Taastrup også en artikel om Villy Rosendahl-Kaa, der samme aften blev udnævnt til æresmedlem.